Kotleciki jagnięce tikka
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Mieszanka przypraw:
3 łyżki nasion kminu
2 łyżki mielonego imbiru
1 łyżka goździków
1 łyżka papryki
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki chili w proszku
1 mały kawałek cynamonu
2 szczypty mielonego kardamonu
1 szczypta szafranu
Marynata do jagnięciny:
1 surowy burak ćwikłowy, obrany
100 g mleczka kokosowego
2 łyżki mieszanki przypraw
sok z 1 grejpfruta
2 łyżki melasy z sokiem z granatu
50 ml oliwy
½ łyżeczki soli
6 kotletów jagnięcych z kostką
jogurt, do podania
Mieszanka przypraw:
Wszystkie przyprawy wsyp do młynka do przypraw (do kawy) i zmiksuj na drobny proszek.
Jagnięcina:
Zmiksuj surowego buraka z mleczkiem kokosowym, następnie przetrzyj przez sitko. Połącz buraczane purée z dwoma łyżkami sproszkowanej mieszanki przypraw i dodaj sok grejpfrutowy, melasę z sokiem z granatu, oliwę oraz sól. Ponownie przetrzyj przez sitko. Rozłóż kotlety na płytkim talerzu, hojnie dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i polej marynatą. Załóż gumowe rękawiczki, natrzyj kotlety marynatą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc. Rozgrzej grill. Wyjmuj kotlety, ocieraj z nadmiaru marynaty i piecz z obu stron po 5 minut lub dłużej, jeśli wolisz mocniej wysmażone. Podawaj kotlety z łyżką jogurtu naturalnego.
Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W