Kiszone cytryny

Kiszone cytryny
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne

Przygotowanie:

Składniki:

4 cytryny
4 łyżki soli
sok z 4 – 6 cytryn
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Cytryny wyszorować szczotką w gorącej wodzie. Wrzucić do wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić i lekko przestudzić. Pokroić w ósemki, odrzucając pestki.
2. Wymieszać cytryny z solą i ciasno ułożyć w słoiku. Wlać tyle soku cytrynowego, by cytryny były zakryte. Zamknąć słoik, odwrócić do góry dnem i zostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni. Raz dziennie wstrząsnąć.
3. Wlać na wierzch oliwę i wstawić do lodówki. Przechowywać do 1 roku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA