Karmelowy popcorn
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 75 g popcornu
- 200 ml słodzonego skondensowanego mleka
- 110 g brązowego cukru
- 110 g białego cukru
- 80 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Upraż kukurydzę na dużej patelni z pokrywką zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przełóż popcorn do dużego żaroodpornego naczynia i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. W rondlu połącz: mleko skondensowane, brązowy cukier, biały cukier i masło. Postaw naczynie na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zagotuj miksturę i zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze minutę, aż powstanie karmel. Karmelem zalej popcorn i wymieszaj drewnianą łyżką, aż kukurydza zostanie dokładnie pokryta. Wyłóż popcorn na blachy. Umieść w piekarniku i piecz 10-12 minut lub do momentu, gdy kukurydza stanie się złotobrązowa. Od czasu do czasu zamieszaj, by popcorn się nie zlepił. Ostudź na blachach i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W