Karmelowy dressing

Karmelowy dressing
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.123)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wodę wlać do małego rondla. Na środku rondla usypać kopczyk z cukru. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania. Cukier się rozpuści, a syrop zacznie się gotować. Ostatecznie woda całkowicie wyparuje, pozostawiając w naczyniu czysty syrop cukrowy, który osiągnie temperaturę powyżej temperatury wrzenia wody i nabierze aromatu. Kiedy cukier zacznie lekko brązowieć, delikatnie poruszać rondlem kolistym ruchem, żeby zbrązowiał równomiernie. Gotować dalej do czasu, aż karmel osiągnie głęboki złotobrązowy kolor. Wyłączyć płomień i szybko, ale ostrożnie, wlać ocet, mieszając na gładką masę. Trzeba uważać, bo będzie pryskać. Wmieszać oliwę i przyprawy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA