Karmelowy dressing

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.123)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Wodę wlać do małego rondla. Na środku rondla usypać kopczyk z cukru. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania. Cukier się rozpuści, a syrop zacznie się gotować. Ostatecznie woda całkowicie wyparuje, pozostawiając w naczyniu czysty syrop cukrowy, który osiągnie temperaturę powyżej temperatury wrzenia wody i nabierze aromatu. Kiedy cukier zacznie lekko brązowieć, delikatnie poruszać rondlem kolistym ruchem, żeby zbrązowiał równomiernie. Gotować dalej do czasu, aż karmel osiągnie głęboki złotobrązowy kolor. Wyłączyć płomień i szybko, ale ostrożnie, wlać ocet, mieszając na gładką masę. Trzeba uważać, bo będzie pryskać. Wmieszać oliwę i przyprawy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W