Karczochy gotowane na parze z masłem estragonowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Karczochy:
- 4 średnie lub duże karczochy (w sumie około 1 kg)
- 1 gałązka świeżego estragonu
- sól gruboziarnista
- sok z ½ cytryny
Masło:
- ¾ szklanki masła
- 1 łyżka drobno posiekanych liści świeżego estragonu
- sól gruboziarnista
Do podania:
- 1 mała główka cykorii (z bladożółtymi liśćmi)
- 1 ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki octu szampańskiego
- sól morska w płatkach
- łódki cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ząbkowanym nożem utnij ćwiartkę każdego karczocha. Nożycami kuchennymi obetnij końcówki liści i usuń łodygi i małe listki z dołu tak, żeby karczochy mogły stać pionowo.
Napełnij duży garnek wodą do wysokości około 5 cm. Dodaj estragon i szczyptę soli. Ustaw koszyk do gotowania na parze i upewnij się, że woda do niego nie dosięga. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
Postaw karczochy w koszyku, przypraw solą i skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Przykryj garnek i gotuj przez około 35-50 minut, aż spód karczochów stanie się miękki. W razie potrzeby podczas gotowania dolej więcej wody.
Na małej patelni na niewielkim ogniu roztop masło, a następnie wymieszaj je z posiekanym estragonem. Przypraw solą.
W średniej wielkości misce umieść cykorię, skrop ją oliwą i octem i delikatnie wymieszaj. Wyciągnij z karczochów serca i na ich miejsce włóż sałatkę z cykorii. Posyp płatkami soli. Podawaj z klinami cytryny i ciepłym masłem z estragonem.
Napełnij duży garnek wodą do wysokości około 5 cm. Dodaj estragon i szczyptę soli. Ustaw koszyk do gotowania na parze i upewnij się, że woda do niego nie dosięga. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
Postaw karczochy w koszyku, przypraw solą i skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Przykryj garnek i gotuj przez około 35-50 minut, aż spód karczochów stanie się miękki. W razie potrzeby podczas gotowania dolej więcej wody.
Na małej patelni na niewielkim ogniu roztop masło, a następnie wymieszaj je z posiekanym estragonem. Przypraw solą.
W średniej wielkości misce umieść cykorię, skrop ją oliwą i octem i delikatnie wymieszaj. Wyciągnij z karczochów serca i na ich miejsce włóż sałatkę z cykorii. Posyp płatkami soli. Podawaj z klinami cytryny i ciepłym masłem z estragonem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W