Jajka w koszulkach na słonych gofrach
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Słone gofry
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
120 g niesolonego masła, stopionego
2 szklanki maślanki
2 jajka
1 szklanka drobno posiekanej dymki
oliwa do natłuszczenia gofrownicy
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. W oddzielnej misce zmiksuj stopione masło, maślankę i jajko. Zalej tą mieszaniną sypkie składniki i wymieszaj, aż się połączą. Dodaj dymkę i zamieszaj. Rozgrzej gofrownicę i lekko natłuść. Upiecz gofry zgodnie z instrukcją producenta (ok. 1/3 szklanki ciasta na 1 gofra). Podawaj na gorąco.
Krem pomidorowy
500 ml dojrzałych pomidorów truskawkowych
½ szklanki oleju z pestek winogron albo rzepakowego
sól i pieprz
Przygotowanie
Umyj i blenderem zmiksuj pomidory na purée. W trakcie miksowania wlewaj stopniowo oliwę. Przetrzyj przez sito, dopraw do smaku i wstaw do lodówki przed podaniem.
Jajka w koszulkach z boczkiem
8 plastrów gotowanego boczku
1 łyżka białego octu winnego
8 dużych jajek
Przygotowanie
Podsmaż plastry boczku z obu stron i przechowuj w cieple. Wlej do garnka 4 l wody, dodaj ocet i zagotuj. Rozbij jajko do szklanki. Zamieszaj wodę w garnku, żeby zrobił się wir. Wylej jajko tuż obok wiru i gotuj na małym ogniu, aż białko zetnie się na zewnątrz, a żółtko pozostanie w stanie półpłynnym (ok. 4 min). Można gotować w ten sposób 2 do 3 jajek jednocześnie. Gotowe jajka wyjmij łyżką cedzakową. Na talerzach rozłóż po 2 gofry, nałóż na nie po plastrze boczku i jajku w koszulce. Polej łyżką sosu pomidorowego. Podawaj natychmiast.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W