Jaja po benedyktyńsku

Jaja po benedyktyńsku
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przygotowanie:


Składniki sosu holenderskiego:
2 żółtka
nieco soku z cytryny
nieco wody
175g masła
sól i pieprz
1 łyżka stołowa posiekanego estragonu

Składniki dania:
2 bułeczki
masło (do smarowania)
4 plastry szynki
gorąca woda (do podlania szynki)
4 jaja
garnek z wrzątkiem (do gotowania jaj w koszulkach)
ocet z białego wina
oliwa (do polania)

Przygotowanie sosu:
Roztop masło na patelni i przecedź przez sito, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Żółtka, sok z cytryny i wodę ubij na puszystą masę nad garnkiem z wrzątkiem. Podgrzane żółtka zgęstnieją. Stopniowo znikną bąbelki i powstanie gęsta masa. Zdejmij z garnka i ucieraj, żeby żółtka się nie zwarzyły. Wlewaj stopniowo roztopione masło, bez przerwy ucierając. Sos powinien być lśniący i gładki. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos stanie się lepki, rozcieńcz go sokiem z cytryny i wodą. Nie powinien spływać z wierzchu łyżki. Dodaj posiekany estragon i wymieszaj.

Przygotowanie dania:
Bułeczki rozetnij na pół i posmaruj masłem. Plastry szynki ułóż w naczyniu, polej kilkoma łyżkami gorącej wody. Przykryj folią spożywczą. Wstaw na 10-30 sekund do mikrofalówki, zależnie od jej mocy.
Zagotuj wodę w dużym rondlu postawionym na silnym ogniu. Dolej nieco octu z białego wina. Trzepaczką zamieszaj wodę, żeby pośrodku powstał wir. Wbij jajo na środku garnka. Opiecz bułeczki pod grillem, aż będą złociste, a masło się roztopi. Ostrożnie wyjmij jajo łyżką cedzakową. Posyp solą i pieprzem. Na środku talerza połóż bułeczkę, następnie złożony plaster szynki, na wierzch nałóż jajo i polej sosem. Skrop oliwą sos i talerz wokół potrawy.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 5”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA