Grillowane pieczarki z ryżem, sosem cebulowym i czutney’em daktylowo-figowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Ryż1 ½ szklanki (375 ml) ryżu basmati
2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła
1 łyżka stołowa (15 ml) pasty curry biryani
1 łyżeczka (5 ml) mielonego kardamonu
½ łyżeczki (2 ml) mielonych goździków
½ szklanki (125 ml) suszonych porzeczek
½ szklanki (125 ml) prażonych orzechów nerkowca
½ szklanki (125 ml) prażonych nasion dyni
½ szklanki (125 ml) posiekanych moreli
½ szklanki (125 ml) posiekanych szalotek
½ szklanki (125 ml) posiekanej kolendry
½ szklanki (125 ml) posiekanej mięty
Przygotowanie
Wypłukać ryż, aż woda będzie czysta, namoczyć 10 minut w ciepłej wodzie i odcedzić. Ugotować w dużym garnku osolonej wody aż będzie miękki – około 6 minut. W rondelku roztopić masło, dodać pastę curry, kardamon i goździki. Dodać osączony ryż i starannie wymieszać. Trzymać w cieple.
Przed podaniem wymieszać z porzeczkami, orzechami, nasionami dyni, morelami, szalotkami, kolendrą i miętą.
Pieczarki
6 dużych, obranych pieczarek
2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek
gruboziarnista sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Pieczarki posmarować oliwą z oliwek i przyprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać dużą patelnię i ułożyć na niej grzyby kapeluszami ku dołowi. Smażyć 3 minuty. Pieczarki obrócić i smażyć 2 minuty. Podawać na podłożu z ryżu, z sosem cebulowym i czutney\'em.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W