Gotowany na parze halibut z orientalnym sosem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Sos orientalny2 łyżki stołowe (30 ml) oleju roślinnego
2 pokrojone w plasterki szalotki
½ szklanki (125 ml) pokrojonej w plasterki cebuli
2 łyżki stołowe (30 ml) klarowanego masła
1 pokrojony ząbek czosnku
1 łyżka stołowa (15 ml) tartego imbiru
1 posiekane, zielone chilli
1 ½ łyżki stołowej (22 ml) ostrej przyprawy curry
3 świeże liście curry
½ łyżeczki (2 ml) nasion gorczycy
½ łyżeczki (2 ml) nasion kopru włoskiego
½ łyżeczki (2 ml) sproszkowanej kurkumy
szczypta szafranu
2 szklanki (500 ml) bulionu rybnego
1 puszka (405 ml) mleka kokosowego
2 pokrojone na ćwiartki pomidory
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) soku z limonki
½ szklanki (125 ml) 35% śmietanki
Przygotowanie
W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić szalotki oraz cebulę i smażyć 5 minut, aż lekko się zrumienią.
Zmniejszyć ogień, dodać masło, czosnek, imbir i chilli, smażyć 2 – 3 minuty, aż uwolnią się aromaty.
Dodać curry w proszku, liście curry, gorczycę, koper włoski, kurkumę oraz szafran i smażyć 2 minuty, mieszając. Wlać bulion rybny, mleko kokosowe, wrzucić pomidory i sól. Gotować 15 minut bez przykrycia. Zmniejszyć ogień, dodać sok z limonki i śmietanę. Podawać na ciepło.
Ryż
2 szklanki (500 ml) ryżu basmati
gruboziarnista sól
Przygotowanie
Płukać ryż pod bieżącą wodą, aż będzie całkiem czysta. Namoczyć 10 minut w ciepłej wodzie, odcedzić.
Gotować 6 minut w dużym garnku osolonego wrzątku. Ryż odcedzić i trzymać w cieple.
Halibut
6 gwiazdek anyżu
2 pokrojone łodygi trawy cytrynowej
5 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki
2 pokrojone w plastry pomarańcze
1 kg pozbawionego ości i skóry halibuta, pokrojonego na 6 porcji
2 łyżeczki (10 ml) gruboziarnistej soli
½ łyżeczki (2 ml) świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie
Do dolnej części garnka do gotowania na parze wrzucić anyż, trawę cytrynową oraz imbir, wlać wodę i zagotować na dużym ogniu. Górną część parownika wyłożyć plastrami pomarańczy. Rybę przyprawić solą oraz pieprzem i ułożyć na pomarańczach. Umieścić naczynie do parowania na garnku z wrzątkiem, przykryć i gotować 8 – 10 minut. Halibuta podawać z ryżem i orientalnym sosem.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia indyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W