Glazurowane figi z kremem z serka mascarpone
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
GLAZUROWANE FIGI
½ szklanki (125 ml) soku pomarańczowego
¼ szklanki (60 ml) octu balsamicznego
¼ szklanki (60 ml) cukru
½ łyżeczki (2 ml) skórki pomarańczowej
1 opakowanie (500 ml) świeżych fig, przekrojonych na połowy
½ szklanki (125 ml) orzechów włoskich, uprażonych i grubo posiekanych
Przygotowanie
W małym rondelku wymieszać sok pomarańczowy, ocet, cukier i skórkę. Zagotować, mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Rozgrzać opiekacz. Posmarować figi glazurą, ułożyć na blasze w jednej warstwie przeciętą stroną ku górze. Zapiekać 6 – 8 min., aż się lekko skarmelizują. Podawać na ciepło z kremem serowym i prażonymi orzechami.
KREM SEROWY
2 szklanki (500 ml) serka mascarpone
½ szklanki (125 ml) kremówki
2 łyżki stołowe (30 ml) cukru pudru
Przygotowanie
Zmiksować serek, aż gładki. Ubijając, powoli wlewać śmietanę. Dodać cukier i ubijać 3 minuty.
@ Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W