Glazurowana cebulka perłowa

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 300 g cebulek perłowych (czerwonych, białych lub mieszanych)
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- 3 łyżki masła
- sól gruboziarnista i pieprz mielony
- ¼ szklanki octu balsamicznego
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Zrób na każdej cebuli nacięcie w kształcie litery X od strony łodygi. Zagotuj w rondelku wodę, wrzuć cebule, gotuj je przez minutę i odcedź. Odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie delikatnie obierz, nie naruszając korzenia i łodygi.
Na dużej patelni umieść cebulę, wino, masło i szklankę wody. Przypraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, dopóki cebula nie zmięknie, a woda nie wyparuje (jeśli cebule są większe, wydłuż czas gotowania i dodaj więcej wody).
Dodaj ocet balsamiczny i gotuj przez około 2-3 minuty, aż uzyskasz gęstą konsystencję, a na cebulkach utworzy się glazura.
Na dużej patelni umieść cebulę, wino, masło i szklankę wody. Przypraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, dopóki cebula nie zmięknie, a woda nie wyparuje (jeśli cebule są większe, wydłuż czas gotowania i dodaj więcej wody).
Dodaj ocet balsamiczny i gotuj przez około 2-3 minuty, aż uzyskasz gęstą konsystencję, a na cebulkach utworzy się glazura.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W