Gateau de sirop
Oceń przepis:
Przygotował:
Emeril Lagasse
- Seria kulinarna:
- Esencja smaku Emerila (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia kreolska
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Składniki na ciasto1/3 szklanki masła plus 1 dodatkowa łyżeczka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki syropu z trzciny cukrowej
1/3 szklanki wrzącej wody
1 rozmieszane jajko
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki do polewy
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki niesolonego masła
1/3 szklanki orzechów pekan
Rozgrzej piekarnik do temperatury 185 stopni.
Przygotowanie
Nasmaruj masłem formę do ciasta o średnicy ok. 22cm
Pozostałe masło wymieszaj razem z cukrem i syropem z trzciny cukrowej. Dolej do tego wodę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jajko i ponownie wszystko ze sobą wymieszaj. Teraz do powstałej masy wsyp mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj aż powstała w ten sposób masa będzie gładka.
Ciasto przelej do foremki i piecz przez 20, 25 minut.
Połącz ze sobą wszystkie składniki polewy i później wymieszaj rękoma.
Gdy ciasto już trochę ostygnie równo rozprowadź polewę i wstaw je z powrotem do piekarnika. Powinno się piec przez 8 do 10 minut lub do momentu, w którym polewa będzie popękana.
Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Po ostygnięciu wyjmij je z foremki i przełóż na paterę. Serwuj ciasto gorące lub w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia kreolska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W