Galaretka z brzoskwiń i szampana
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 8 listków żelatyny
- zimna woda
- do namoczenia żelatyny
- butelka szampana (750 ml)
- sok z 1 cytryny
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżki drobno pokrojonych liści świeżej bazylii
- 400 g brzoskwiń
- pokrojonych w drobną kostkę
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. Wlej 150 ml szampana do rondla wraz z sokiem z cytryny, wsyp cukier i delikatnie ogrzewaj, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Wyjmij żelatynę z wody, odciśnij, a następnie wrzuć do rondla i wymieszaj, aż się rozpuści. Przelej ciecz przez sitko do miski i odstaw, żeby przestygła. Posiekaj listki bazylii i wymieszaj z resztą szampana. Rozłóż pokrojone brzoskwinie w kieliszkach do szampana i zalej jeszcze płynną galaretką. Wstaw kieliszki do lodówki, żeby galaretka się zestaliła. Przed podaniem ozdób każdą porcję listkami świeżej bazylii i truskawką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W