Frytki po włosku
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 6-7 dużych ziemniaków
- obranych i pokrojonych na frytki o grubości 8 mm
- 4 łyżki (¼ szklanki) oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka suszonych ziół włoskich lub mieszanki suszonego oregano
- tymianku
- majeranku i bazylii,
- 2 szklanki świeżo startego sera romano
- ¼ szklanki natki pietruszki
- drobno posiekanej
- 4 łyżki solonego masła
- pokrojonego na kawałki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wrzucić ziemniaki na chwilę do zimnej wody, żeby opłukać je z krochmalu. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Osączyć ziemniaki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować 2 brytfanki. W każdej rozprowadzić łyżkę oliwy. Wysypać na nie ziemniaki. Posypać je ziołami. Potem serem i natką pietruszki. Polać pozostałą oliwą. Rozłożyć kawałeczki masła. Upiec na złoty kolor, 45-50 minut. Nakładać ziemniaki z serem za pomocą szpatułki. Posypać solą i pieprzem. Podawać gorące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W