Fritto misto z duszonym koprem włoskim
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mitch i Matt idą na ryby
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 175 g filetów rybnych na osobę
- może być kurek
- makrela
- lub rdzawiec
- pokrojone na paski
- 250 ml mleka 3,2
- 3 łyżki mąki
- zmieszane ze szczyptą soli
- 400 ml oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zblanszuj koper włoski w osolonym wrzątku. Odcedź. Namocz przez kilka minut rybę w mleku, a następnie obtocz ją w mące. Dzięki temu powstanie chrupiąca panierka. Nalej do rondla 2/3 oliwy i mocno rozgrzej. Smaż po kilka kawałków ryby, nie wkładaj za dużo kawałków naraz, żeby nie obniżyć za bardzo temperatury oliwy. Smaż przez 4-5 minut, wyjmij i włóż kolejną porcję ryby. Rób tak, aż usmażysz wszystkie kawałki. W drugim rondlu rozgrzej resztę oliwy i dodaj czosnek, cebulę i koper włoski. Posyp koperkiem i duś, często mieszając, przez jakieś 4-5 minut. Dodaj wino do warzyw i duś przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem i solą. Na koniec oprósz warzywa parmezanem i wstaw rondel pod grill w piekarniku, żeby ser się zapiekł. Sałatka jest prosta – wystarczy wymieszać rukiew wodną z oliwą i sokiem z cytryny.
Podawaj rybę z zapieczonymi warzywami i sałatką.
Podawaj rybę z zapieczonymi warzywami i sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W