Fritto misto z duszonym koprem włoskim

Fritto misto z duszonym koprem włoskim
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Mitch i Matt idą na ryby
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 175 g filetów rybnych na osobę
  • może być kurek
  • makrela
  • lub rdzawiec
  • pokrojone na paski
  • 250 ml mleka 3,2
  • 3 łyżki mąki
  • zmieszane ze szczyptą soli
  • 400 ml oliwy z oliwek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zblanszuj koper włoski w osolonym wrzątku. Odcedź. Namocz przez kilka minut rybę w mleku, a następnie obtocz ją w mące. Dzięki temu powstanie chrupiąca panierka. Nalej do rondla 2/3 oliwy i mocno rozgrzej. Smaż po kilka kawałków ryby, nie wkładaj za dużo kawałków naraz, żeby nie obniżyć za bardzo temperatury oliwy. Smaż przez 4-5 minut, wyjmij i włóż kolejną porcję ryby. Rób tak, aż usmażysz wszystkie kawałki. W drugim rondlu rozgrzej resztę oliwy i dodaj czosnek, cebulę i koper włoski. Posyp koperkiem i duś, często mieszając, przez jakieś 4-5 minut. Dodaj wino do warzyw i duś przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem i solą. Na koniec oprósz warzywa parmezanem i wstaw rondel pod grill w piekarniku, żeby ser się zapiekł. Sałatka jest prosta – wystarczy wymieszać rukiew wodną z oliwą i sokiem z cytryny.
Podawaj rybę z zapieczonymi warzywami i sałatką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA