Fregula z duszoną dynią piżmową i pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- oliwa extra vergine
- 1 średnia cebula pokrojona w centymetrową kostkę
- sól
- szczypta pokruszonej suszonej chili
- 2 ząbki czosnku
- rozgniecione i posiekane
- 1 puszka (400 g) pomidorów w całości
- przetartych w młynku albo przez sitko
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
- 1-2 szklanki bulionu drobiowego albo warzywnego
- liść laurowy
- 1½ szklanki freguli albo izraelskiego kuskusu
- pęczek szczypiorku
- drobno posiekany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlej do dużego rondla sporo oliwy. Dodaj cebulę, dopraw solą i suszoną chili i smaż 7-8 minut, aż cebula będzie miękka i aromatyczna. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj pomidory. Nalej wody do puszki po pomidorach i zalej zawartość rondla. Posól i gotuj 10-15 minut, aż woda odparuje. Dodaj dynię, bulion oraz liść laurowy. Spróbuj i dopraw do smaku. Duś, aż dynia zmięknie, około 20-30 minut. Zagotuj garnek osolonego wrzątku i ugotuj fregulę albo izraelski kuskus al dente (8-10 minut). Odsącz i dodaj do rondla z pomidorami i dynią. Wymieszaj i ewentualnie dolej trochę wody. Wmieszaj szczypiorek. Danie jest dobre od razu, ale jeszcze lepsze następnego dnia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W