Faszerowana roladka wieprzowa z ajwarowym ryżem
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
Farsz:
- suszone pomidory
- kapary
- oliwki
- korniszony
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sos i ryż:
- 1 cebula
- garść ryżu
- 4-5 łyżki ajwaru
- 1 łyżka kaparów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową rozetnij przez środek lecz nie do końca. Rozłóż na boki i natnij z jednej i drugiej strony aby otrzymać płaski płat mięsa. Przypraw solą i pieprzem.
Składniki na farsz posiekaj w kawałki podobnej wielkości i wymieszaj. Napełnij nimi roladę i zwiń. Owiń roladę nitką, aby się nie rozwiązała. Podsmaż na patelni z każdej strony. Przykryj pokrywką i duś przez około 15 minut. Dodaj do mięsa posiekaną cebulę i podduś. Wyjmij mięso i przykryj folią spożywczą, żeby nie wystygło. Do cebulki dodaj garść ryżu i podlej połową szklanki wody.
Wymieszaj, przykryj pokrywką. Jeśli ryż wchłonie cały płyn podlej ponownie, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodaj ajwar i kapary, wymieszaj. Wyłóż ryż na talerz na wierzchu, ułóż pokrojoną w plasterki polędwiczkę.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź