Eklery z polewą klonowo-kawową
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 1 duże jajko
- porcja ciasta parzonego
- krem cukierniczy (według przepisu)
- polewa kawowo- klonowa (według przepisu)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ubić jajko z łyżką wody, odstawić. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć dwie duże blachy papierem do pieczenia. Zaznaczyć linijką i ołówkiem linie o długości ok.9 cm w odstępach ok. 4 cm. Odwrócić papier oznaczoną stroną w dół. Napełnić ciastem parzonym torbę cukierniczą z końcówką 1, 5 cm, wyciskać wzdłuż linii. Delikatnie rozsmarować powierzchnię wilgotnym palcem aby ciasto równo wyrosło. Piec aż ciasto będzie złoto – brązowe, 25 do 30 minut.
Przełożyć ciasto z papierem na podstawkę aby się schodziło. Aby nadziać ciasto przekłuwamy eklery z obu końców drewnianym patyczkiem (można też użyć końcówki do wyciskania ciasta). Przełożyć krem cukierniczy do torby z 3 mm końcówką do wyciskania. Przyłożyć dzióbek do każdego z końców eklera i wcisnąć do środka krem, ważne aby to robić z obu końców. Górę każdego eklera zanurzyć w polewie, pozwolić aby nadmiar spłynął, umieścić pokrytą stroną do góry na blasze. Trzymać w lodówce po około 10 minut, podawać.
Przełożyć ciasto z papierem na podstawkę aby się schodziło. Aby nadziać ciasto przekłuwamy eklery z obu końców drewnianym patyczkiem (można też użyć końcówki do wyciskania ciasta). Przełożyć krem cukierniczy do torby z 3 mm końcówką do wyciskania. Przyłożyć dzióbek do każdego z końców eklera i wcisnąć do środka krem, ważne aby to robić z obu końców. Górę każdego eklera zanurzyć w polewie, pozwolić aby nadmiar spłynął, umieścić pokrytą stroną do góry na blasze. Trzymać w lodówce po około 10 minut, podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W