Duszone mięso z kluskami

Duszone mięso z kluskami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:


Duszone mięso,/b>
1,5 kg łopatki bez kości albo karkówki, związanej sznurkiem rzeźniczym
sól i pieprz
2 łyżki oleju roślinnego
1 średnia cebula, posiekana
1 łodyga selera naciowego, pokrojona
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 gałązki świeżego tymianku
2 liście laurowe
1 szklanka bulionu drobiowego albo wołowego (niezbyt słonego)
2 puszki po 400 ml krojonych pomidorów bez skórki

Warzywny sos
450 g małych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone
2 średnie korzenie pasternaku, obrane i pokrojone
2 średnie białe rzodkwie, obrane i pokrojone
1 łyżka masła
chrzan


Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C i natrzyj mięso solą i pieprzem. Rozgrzej na dużym ogniu brytfankę, wlej olej i obsmaż mięso po 2 min. z każdej strony, aż będzie rumiane. Zmniejsz płomień i na średnim ogniu podsmaż cebulę, seler naciowy i marchew, aż się zeszklą. Dodaj czosnek, tymianek i liście laurowe i smaż mieszając przez 1 min. Włóż mięso z powrotem do brytfanki i wlej bulion do połowy wysokości naczynia, nie zatapiając mięsa. Przykryj brytfankę, doprowadź do wrzenia i wstaw do piekarnika na 2 godziny. Po godzinie odwróć mięso. Po 2 godzinach pieczenia wyjmij pieczeń z sosu i przecedź go przez sito. Wlej płyn z powrotem do brytfanki, zdejmując nadmiar tłuszczu i włóż mięso do sosu. Dodaj pokrojone warzywa (marchewkę, pasternak i rzodkiew) i piecz, aż zmiękną.
Przed podaniem przełóż mięso na blaszkę i okryj folią aluminiową. Odłów warzywa z sosu łyżką cedzakową, dopraw masłem, solą i pieprzem i przykryj folią aluminiową. Wstaw mięso i warzywa do wyłączonego piekarnika na czas przygotowania klusek (przepis poniżej). Następnie rozwiąż mięso, pokrój na porcje i podawaj w miseczkach z sosem, warzywami i kluskami.


Kluski
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki miałkiej soli
2/3 szklanki mleka 2%
2 łyżki oliwy albo oleju roślinnego
3 łyżki drobno posiekanej dymki albo natki pietruszki


Przygotowanie
Przesiej sypkie składniki. Dodaj mleko, oliwę i zieleninę i wymieszaj ciasto. Wstaw sos od mięsa i warzyw na średni ogień, a gdy zawrze, nakładaj łyżeczką porcje ciasta, zsuwając je do sosu drugą łyżeczką. Przykryj garnek i gotuj przez 5 min.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA