Duszone mięso z kluskami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
Duszone mięso,/b>
1,5 kg łopatki bez kości albo karkówki, związanej sznurkiem rzeźniczym
sól i pieprz
2 łyżki oleju roślinnego
1 średnia cebula, posiekana
1 łodyga selera naciowego, pokrojona
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 gałązki świeżego tymianku
2 liście laurowe
1 szklanka bulionu drobiowego albo wołowego (niezbyt słonego)
2 puszki po 400 ml krojonych pomidorów bez skórki
Warzywny sos
450 g małych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone
2 średnie korzenie pasternaku, obrane i pokrojone
2 średnie białe rzodkwie, obrane i pokrojone
1 łyżka masła
chrzan
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C i natrzyj mięso solą i pieprzem. Rozgrzej na dużym ogniu brytfankę, wlej olej i obsmaż mięso po 2 min. z każdej strony, aż będzie rumiane. Zmniejsz płomień i na średnim ogniu podsmaż cebulę, seler naciowy i marchew, aż się zeszklą. Dodaj czosnek, tymianek i liście laurowe i smaż mieszając przez 1 min. Włóż mięso z powrotem do brytfanki i wlej bulion do połowy wysokości naczynia, nie zatapiając mięsa. Przykryj brytfankę, doprowadź do wrzenia i wstaw do piekarnika na 2 godziny. Po godzinie odwróć mięso. Po 2 godzinach pieczenia wyjmij pieczeń z sosu i przecedź go przez sito. Wlej płyn z powrotem do brytfanki, zdejmując nadmiar tłuszczu i włóż mięso do sosu. Dodaj pokrojone warzywa (marchewkę, pasternak i rzodkiew) i piecz, aż zmiękną.
Przed podaniem przełóż mięso na blaszkę i okryj folią aluminiową. Odłów warzywa z sosu łyżką cedzakową, dopraw masłem, solą i pieprzem i przykryj folią aluminiową. Wstaw mięso i warzywa do wyłączonego piekarnika na czas przygotowania klusek (przepis poniżej). Następnie rozwiąż mięso, pokrój na porcje i podawaj w miseczkach z sosem, warzywami i kluskami.
Kluski
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki miałkiej soli
2/3 szklanki mleka 2%
2 łyżki oliwy albo oleju roślinnego
3 łyżki drobno posiekanej dymki albo natki pietruszki
Przygotowanie
Przesiej sypkie składniki. Dodaj mleko, oliwę i zieleninę i wymieszaj ciasto. Wstaw sos od mięsa i warzyw na średni ogień, a gdy zawrze, nakładaj łyżeczką porcje ciasta, zsuwając je do sosu drugą łyżeczką. Przykryj garnek i gotuj przez 5 min.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W