Duszone bażanty
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
Składniki:
2 bażanty
olej arachidowy do smażenia
sól i pieprz
4 duże szalotki lub 2 cebule pokrojone w piórka
masło do smażenia
duża gałązka tymianku
50 ml calvadosu lub brandy
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki płynnego miodu
300 ml mocnego piwa o owocowym aromacie
100-150 ml śmietany
sok z cytryny
Przygotowanie mięsa:
Piekarnik rozgrzej do 220°C. Całe bażanty rozetnij przez środek na połówki. Wytnij kręgosłupy. Mięso przypraw solą i pieprzem. Nalej olej do brytfanny. Rozgrzej, smaż bażanty, kładąc je skórką do dołu. Dorzuć kawałek masła. Gdy porcje będą złocistobrązowe, przewróć. Zdejmij po 2 minutach i odłóż na talerz. Wytrzyj nadmiar tłuszczu z brytfanny. Wrzuć posiekane szalotki albo cebule i kawałek masła. Dorzuć dużą gałązkę tymianku. Gdy zmiękną po paru minutach dolej calvados albo brandy. Musi niemal całkowicie odparować. Dodaj brązowy cukier i płynny miód. Gdy całość zawrze, dolej piwo. Kiedy zacznie wrzeć, włóż mięso. Gdy znów się zagotuje, wstaw brytfannę do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach piersi będą soczyste i różowawe przy kości. Przełóż porcje mięsa z brytfanny do naczynia, w którym je podasz. Wstaw do wyłączonego piekarnika, żeby nie wystygło. Postaw brytfannę na ogniu. Wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem. Włącz płomień, wyciśnij nieco soku z cytryny. Podawaj porcje mięsa z sosem. Do tego dania pasują duszone pory z ziemniakami, śliwkami i smażonym boczkiem.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok odc. 10”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W