Duszona wołowina z pieczonymi warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 5 marchewek
- pokrojonych na kawałki o długości 2 cm
- 4 korzenie pasternaku
- pokrojone na kawałki o długości 2 cm
- 2 czerwone cebule
- pokrojone na ćwiartki
- 4 małe czerwone buraki
- obrane i pokrojone na ćwiartki
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- 1 szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 plastry krzyżowej wołowej o grubości 2,5 cm - mięso pokrój w kostkę wielkości kęsa
- mąka pszenna
- ½ szklanki czerwonego wina
- 6 szklanek ekologicznego bulionu wołowego
- 1 łodyga selera
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki tymianku
- 1 szczypta ziaren czarnego pieprzu
- ½ szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 1 szczypta cukru trzcinowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Rozłóż pojedynczą warstwą na blasze do pieczenia 4 pokrojone marchewki, 4 korzenie pasternaku, 2 cebule i 4 buraki. Polej warzywa 3 łyżkami oliwy extra vergine, dodaj czosnek i oprósz solą i pieprzem. Przemieszaj i wstaw do piekarnika na 45 min. Rozgrzej 3 łyżki oliwy w rondlu na średnim ogniu. Obtocz w mące pokrojoną w kostkę wołowinę i włóż do rondla. Obsmażaj przez 5 min ze wszystkich stron, aż kawałki się zrumienią. Przełóż mięso na talerz i zdeglasuj rondel czerwonym winem. Przełóż wszystko do dużego garnka, zalej bulionem wołowym, dodaj przekrojoną na pół pozostałą marchewkę, łodygę selera, ¼ szklanki świeżej natki pietruszki, liście laurowe, tymianek oraz ziarenka pieprzu. Przykryj i duś na małym ogniu przez 2 godz. Usuń rozmiękłą marchewkę, seler naciowy i zioła. Dorzuć upieczone warzywa i czerwoną soczewicę i podgrzewaj jeszcze 20 min. Podaj wołowinę z warzywami przybraną posiekaną natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W