Dukka
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 75 ml całych
  • zblanszowanych migdałów
  • 1 łyżka stołowa nasion sezamu
  • 2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • ½ łyżeczki soli cebulowej
  • ½ łyżeczki soli selerowej
  • ½ łyżeczki nasion kminu
  • ½ łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
  • pieprz kajeński (do smaku)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W moździerzu rozetrzyj migdały. Dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj. Przesyp do miseczki. Podawaj dukkę do aperitifów. Obok miseczki z dukką postaw miseczkę oliwy albo oleju słonecznikowego. Najpierw zanurzaj chleb w tłuszczu, a potem w duce. Taką przekąskę znajdujemy na stolikach restauracyjnych w Nowej Zelandii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA