Domowy sos pomidorowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 1½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- ⅛ łyżeczki suszonych płatków chili
- 2 puszki pomidorów pelati o wadze 400 g każda
- zmiksowanych
- ½ łyżeczki gruboziarnistej soli
- 1 gałązka świeżej bazylii
- opcjonalnie
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać garnek na średnim ogniu. Wlać oliwę, a kiedy się rozgrzeje, dodać płatki chili i czosnek. Smażyć, cały czas mieszając, około pół minuty, aż czosnek zacznie pachnieć. Zwiększyć ogień, dodać pomidory i sól, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pół godziny bez przykrycia. (Jeżeli chcemy użyć sosu do lasagne, powinien się gotować godzinę, aby był gęściejszy.) Na pięć minut przed końcem gotowania dodać bazylię. Przed podaniem usunąć bazylię, dodać masło i wymieszać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W