Domowy sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 1½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • ⅛ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 2 puszki pomidorów pelati o wadze 400 g każda
  • zmiksowanych
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • opcjonalnie
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać garnek na średnim ogniu. Wlać oliwę, a kiedy się rozgrzeje, dodać płatki chili i czosnek. Smażyć, cały czas mieszając, około pół minuty, aż czosnek zacznie pachnieć. Zwiększyć ogień, dodać pomidory i sól, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pół godziny bez przykrycia. (Jeżeli chcemy użyć sosu do lasagne, powinien się gotować godzinę, aby był gęściejszy.) Na pięć minut przed końcem gotowania dodać bazylię. Przed podaniem usunąć bazylię, dodać masło i wymieszać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA