Domowe gnocchi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.122)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 3 duże ziemniaki do pieczenia
- 3 jajka
- delikatnie roztrzepane
- 3 szklanki mąki
- sól morska i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki piec do miękkości przez około godzinę. Wyłuskać miąższ do dużej miski. Do ciepłych ziemniaków dodać jajka, 2 szklanki mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać i wyrabiać, aż powstanie ciasto. Dodać mąkę, jeśli ciasto okaże się zbyt klejące. Cała podana w przepisie ilość mąki może się okazać niepotrzebna, ponieważ ziemniaki różnią się wielkością i zawartością wody. Ważne jest, aby nie dodać za dużo mąki, bo wtedy gnocchi wyjdą za suche. Powstałe ciasto podzielić na 4 równe części i uturlać z nich wałki 2,5 cm szerokości. Każdy wałek pokroić na 2,5 cm kawałki. Zagotować duży garnek hojnie osolonej wody. Gnocchi wrzucać na wrzącą wodę i pozwolić im się gotować około 2-3 minut, do czasu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane gnocchi odsączyć i skropić oliwą z oliwek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W