Domowa i zdrowa kostka rosołowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- kawałek pora
- 1 duża doniczka lubczyku
- łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka startego pieprzu zielonego
- ½ łyżeczki imbiru
- 2-3 suszone grzyby
- łyżka masła
- ½ łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ¼ łyżeczki kurkumy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w piórka i przypalamy na suchej patelni, lubczyk siekamy, pora kroimy w drobną kostkę.
Startą marchew, pietruszkę, selera i pokrojonego pora podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy chwilę.
Zdejmujemy z patelni, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy cebulę, ziele, pokruszone grzyby, sól, lubczyk, pokruszone liście laurowe, imbir i kurkumę i blendujemy na gładką masę.
Przekładamy do pudełek na kostki lodu i zamrażamy. Potem przekładamy do torebki strunowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W