Domowa i zdrowa kostka rosołowa

Domowa i zdrowa kostka rosołowa
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • kawałek pora
  • 1 duża doniczka lubczyku
  • łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka startego pieprzu zielonego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 2-3 suszone grzyby
  • łyżka masła
  • ½ łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ¼ łyżeczki kurkumy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w piórka i przypalamy na suchej patelni, lubczyk siekamy, pora kroimy w drobną kostkę.

Startą marchew, pietruszkę, selera i pokrojonego pora podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy chwilę.

Zdejmujemy z patelni, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy cebulę, ziele, pokruszone grzyby, sól, lubczyk, pokruszone liście laurowe, imbir i kurkumę i blendujemy na gładką masę.

Przekładamy do pudełek na kostki lodu i zamrażamy. Potem przekładamy do torebki strunowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA