Deser słodki finish - Łukasz Masiukiewicz
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Spód:
100 g masła
50 g pralinki
30 g ciasteczek
wszystko miksujemy na gładką masę.
Krem czekoladowo–chilli
60 g czekolady 60%
20 g cukru
2 białka
200 ml śmietany 30%
1 papryczka chilli
Żel pomarańczowy:
2 pomarańcze
8 g żelatyny
15 g cukru pudru
Mus malinowo-melonowy:
cukier puder
maliny
melon
mięta
Przygotowanie:
Krem czekoladowo-chilli:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy. Białka ubijamy z cukrem, łączymy z ubitą śmietaną oraz czekoladą. Schłodzić i dodać pociętą papryczkę.
Żel pomarańczowy:
Pomarańcze wyfiletować i zetrzeć skórkę, dodać cukier, zmiksować. Żelatynę namoczyć w kąpieli wodnej, odcedzić i dodać do zmiksowanej masy pomarańczowej. Odstawić do stężenia.
Mus malinowo-melonowy:
Podgrzać maliny z cukrem pudrem z melonem i kilkoma listkami mięty. Zmiksować i odstawić do ostygnięcia. Do pierścienia cukierniczego wykładamy na dno spód ciasteczkowy, następnie mus czekoladowy to wkładamy do lodówki do stężenia. Na mus wylewamy żelkę pomarańczową i odstawiamy do całkowitego stężenia. Mus malinowy wylewamy na talerz a na to wykładamy nasz deser.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W