Deser słodki finish - Anna Poloczek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Spód herbatnikowy:4 herbatniki
łyżka prażynki orzechowej
łyżka kakao
łyżka cukru pudru
masło
Galaretka pomarańczowa:
1 pomarańcza
3 listki żelatyny
Mus czekoladowy:
100 g czekolady gorzkiej 71 %
150 ml śmietanki 36%
2 białka
4 łyżki cukru
Mus pomarańczowy:
100 ml śmietany 36%
sok z pomarańczy
2 listki żelatyny
łyżka wiórek z pomarańczy
Przygotowanie:
Spód herbatnikowy:
Rozgniecione herbatniki, prażynki, kakao, cukier puder i masło łączymy i wykładamy dno pierścienia cukierniczego.
Galaretka pomarańczowa:
Pomarańczę przekrajamy i łyżeczką wyskrobujemy. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy to gotujemy dolewając ½ szklanki wody. Cedzimy.
3 listki żelatyny rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z odcedzonym sokiem z pomarańczy. Odstawiamy żeby trochę stężało.
Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy śmietanę. Ubijamy białka z cukrem.
Czekoladę łączymy z ubitą śmietaną i stopniowo dodajemy ubite białka. Wszystko delikatnie mieszamy.
Mus pomarańczowy:
Śmietanę ubijamy z odrobiną soku pomarańczowego i dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę i łyżkę wiórek z pomarańczy.
Do pierścienia cukierniczego wkładamy spód herbatnikowy na to tężejący sok (galaretkę pomarańczową) ok. 0,5 cm. Jak stężeje nakładamy kolejną warstwę czyli mus czekoladowy i następna warstwa to mus pomarańczowy. Na górę kładziemy plaster pomarańczy. Dekorujemy chipsem pomarańczowym i kawałkami czekolady.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W