Czerwony ryż grubaski
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- ¼ cebuli
- posiekanej
- 1 ząbek czosnku
- posiekany
- 2 szklanki długoziarnistego białego ryżu
- 4 połówki suszonych pomidorów w oliwie
- drobno posiekane
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- 3 szklanki bulionu drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać rondel na dość dużym ogniu i wlać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty, aż cebula i czosnek będą szkliste. Dodać ryż, dokładnie wymieszać i smażyć półtorej minuty. Dodać suszone pomidory, przecier i sól. Wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, maksymalnie zwiększyć ogień i doprowadzić bulion do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować około 5 minut. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek pokrywką i gotować około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W