Czekoladowe ciasto bez mąki
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
Przygotowanie:
Składniki:250 gramów gorzkiej czekolady (przynajmniej 50% zawartości kakao)
2 łyżki brandy
2 łyżki świeżo zaparzonej kawy
200 gramów pokrojonego masła
1 szklanka drobnego cukru
1 ¾ szklanki mielonych migdałów (można je zastąpić mielonymi orzechami laskowymi)
6 jaj
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do podania:
wiórki czekolady
kakao
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Czekoladę połamać do miski. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą tak, aby nie dotykała powierzchni wrzątku. Mieszać do rozpuszczenia. Dodać masło i cukier. Mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać mielone migdały lub orzechy, wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać ekstrakt waniliowy. Delikatnie wmieszać pianę. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy. Wstawić do piekarnika na niecałą godzinę. Po ostudzeniu posypać wiórkami czekolady i kakao.
Można podawać z coulis z malin.
@Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W