Curry z koźliny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja Sri Lanka (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Przygotowanie:
Składniki:400 g koźliny, najlepiej kotleciki z kością
100 g cebuli pokrojonej w kostkę
1 gałązka liści curry
1 laska cynamonu
2 ząbki czosnku
2 cienkie plastry imbiru
10-centymetrowy kawałek pandanu
10-centymetrowy pęd trawy cytrynowej
7 strączków kardamonu, zmiażdżonych
½ łyżeczki lekko uprażonej kozieradki
½ łyżeczki chili
1 łyżeczka prażonej curry
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry z Dżafny
2 łyżeczki prażonej mielonej kolendry
1 łyżeczka prażonego mielonego kminu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka mleczka kokosowego
3 zielone chili
150 ml oleju lub 2 łyżki ghee
sok z ½ limonki
Przygotowanie:
Kroimy koźlinę w kostkę. Mięso łączymy ze wszystkimi suszonymi przyprawami, koncentratem pomidorowym i mleczkiem kokosowym. Na dużym ogniu w naczyniu z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy olej, liście curry, czosnek, imbir, zielone chili, pandan i trawę cytrynową. Smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli. Do naczynia dokładamy mięso z przyprawami i mleczkiem kokosowym. Dolewamy wodę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje, a mięso zmięknie. Dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku. Zamiast koźliny możemy wykorzystać jagnięcinę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia lankijska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W