Crème brulee
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 350 ml tłustej śmietanki
- 125 ml mleka
- 2 laski wanilii, rozcięte, z wybranymi nasionkami
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 130 gramów cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
- W rondelku podgrzać śmietankę, mleko, laski i nasionka wanilii. Zdjąć z ognia, zostawić do naciągnięcia i wystygnięcia na 20 minut.
- W dużej misce ubić jajka, żółtka i 50 g cukru na gładką masę. Z rondelka wyjąć laski wanilii. Zawartość przelać do jajek, ubić.
- Masę przelać do ośmiu foremek do zapiekania. Wlewać prawie do pełna. Foremki umieścić w żaroodpornym naczyniu o wysokich ściankach. Nalać do niego ciepłej wody do 2/3 wysokości foremek.
- Całość ostrożnie przenieść do piekarnika. Piec 30 minut, aż masa się zetnie. Foremki wyjąć z kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na godzinę.
- Krem posypać pozostałym cukrem. Opalić go palnikiem, aż powstanie chrupiący karmel. Alternatywnie foremki można wstawić pod rozgrzany grill i zapiekać, aż cukier się zrumieni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W