Crème brulee

Crème brulee
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 350 ml tłustej śmietanki
  • 125 ml mleka
  • 2 laski wanilii, rozcięte, z wybranymi nasionkami
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 130 gramów cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
  2. W rondelku podgrzać śmietankę, mleko, laski i nasionka wanilii. Zdjąć z ognia, zostawić do naciągnięcia i wystygnięcia na 20 minut.
  3. W dużej misce ubić jajka, żółtka i 50 g cukru na gładką masę. Z rondelka wyjąć laski wanilii. Zawartość przelać do jajek, ubić.
  4. Masę przelać do ośmiu foremek do zapiekania. Wlewać prawie do pełna. Foremki umieścić w żaroodpornym naczyniu o wysokich ściankach. Nalać do niego ciepłej wody do 2/3 wysokości foremek.
  5. Całość ostrożnie przenieść do piekarnika. Piec 30 minut, aż masa się zetnie. Foremki wyjąć z kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na godzinę.
  6. Krem posypać pozostałym cukrem. Opalić go palnikiem, aż powstanie chrupiący karmel. Alternatywnie foremki można wstawić pod rozgrzany grill i zapiekać, aż cukier się zrumieni.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA