Coq au vin
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kurczak o wadze 1250-1500 g
- 12 ząbków czosnku, obranych
- 750 ml białego wina
- 12 małych cebulek, obranych, pozostawionych w całości
- 2 gałązki tymianku
- 500 ml bulionu drobiowego
- 200 g bekonu pokrojonego w kostkę
- 50 g masła
- 300 g grzybów leśnych
- 100 ml tłustej śmietanki
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Kurczaka ułożyć w dużym naczyniu. Dodać czosnek i czerwone wino. Przykryć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia kurczaka razem z marynatą przełożyć do dużego garnka. Dodać cebulę, tymianek, bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 2 godziny
- Kurczaka wyjąć, położyć w ciepłym miejscu. Ogień zwiększyć, zredukować sos do ¼ pierwotnej objętości.
- Na dużej patelni roztopić masło. Usmażyć bekon i grzyby, aż się zrumienią. Dodać sos i śmietankę.
- Kurczaka ułożyć w sosie i podgrzać przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W