Confit z kaczki z fasolą
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 udka z kaczki
- 500 g tłuszczu z kaczki w temperaturze pokojowej
- 2 listki laurowe
- mały pęczek tymianku
Fasola:
- 1 duża cebula drobno pokrojona
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 50 ml oliwy
- 400 g fasoli borlotti z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 400 g fasoli limeńskiej z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 25 g koncentratu pomidorowego
- duży pęczek natki pietruszki, listki oderwane i posiekane
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
- Udka włożyć do dużego żaroodpornego naczynia z pokrywką. Dodać tłuszcz z kaczki, listki laurowe i tymianek. Przykryć, dusić w piekarniku 3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
- Dużą patelnię postawić na średnim ogniu. Wlać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i pieczarki. Smażyć do miękkości 5 minut. Dodać fasolę, pomidory i koncentrat, wymieszać. Zagotować i gotować przez 5 minut przez 5 minut. Na koniec dodać natkę, wymieszać.
- Udka ostrożnie wyjąć z naczynia i odsączyć na ręczniku papierowym. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką postawić. Udka smażyć do zrumienienia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z fasolą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W