Confit z kaczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:6 udek z kaczki
6 listków laurowych
kilka gałązek tymianku
2 łyżki grubej soli
skórka z jednej cytryny, ścięta obieraczką do ziemniaków
kilka nieobranych ząbków czosnku
świeżo mielony pieprz
1-1 ½ litra kaczego tłuszczu
Do podania:
2 duże korzenie pasternaku
tłuszcz z pieczenia kaczki
Przygotowanie:
W brytfance ułożyć listki laurowe i gałązki tymianku a na nich udka (w jednej warstwie). Posypać solą, przykryć i wstawić do lodówki na 6-12 godzin. Następnie wyjąć z brytfanki, zmyć sól i dokładnie osuszyć. Piekarnik rozgrzać do 120°C. Udka znów ułożyć na ziołach. Obłożyć je skórką z cytryny i czosnkiem, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Tłuszcz roztopić i zalać nim udka w pełni je pokrywając. Wstawić do piekarnika na 4 godziny. Następnie wyjąć udka z tłuszczu, ułożyć na płytkiej blaszce, wstawić je na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220°C, żeby się zrumieniły.
Pasternak oczyścić, obrać i skroić obieraczką w cienkie wstążki. Tłuszcz z pieczenia przelać do garnka o grubym dnie, rozgrzać. Pasternak smażyć w niewielkich porcjach do zrumienienia. Można go również usmażyć na oleju roślinnym. Udka podawać udekorowane pasternakiem.
@Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W