Ciasto z jabłkami i toffi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 115 g mąki
- 115 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g miękkiego ciemnego cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 80 ml mleka
- 2 średnie jaja
- 2 jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone w 1 cm kostkę
- 50 g pokruszonej masy toffi
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wysmaruj masłem i obsyp mąką miskę żaroodporną o pojemności ok. 1 litra.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Zmieszaj suche składniki: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
W oddzielnym naczyniu roztrzep jaja z mlekiem i olejem. Wlej do suchych składników i połącz. Potem wmieszaj w ciasto jabłka i toffi.
Przelej do przygotowanej miski i piecz 50-60 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek musi wyjść czysty.
Upieczone ciasto pozostaw w misce jeszcze przez 10 minut, potem odwróć i wyjmij. Odstaw do ostygnięcia i przybierz ciastkami na patyku.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Zmieszaj suche składniki: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
W oddzielnym naczyniu roztrzep jaja z mlekiem i olejem. Wlej do suchych składników i połącz. Potem wmieszaj w ciasto jabłka i toffi.
Przelej do przygotowanej miski i piecz 50-60 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek musi wyjść czysty.
Upieczone ciasto pozostaw w misce jeszcze przez 10 minut, potem odwróć i wyjmij. Odstaw do ostygnięcia i przybierz ciastkami na patyku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W