Ciasto z daktylami i rodzynkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1½ szklanki daktyli
- bez pestek i posiekanych
- ¾ szklanki soku z pomarańczy
- 1¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 1 duże jajko
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- ¾ szklanki rodzynek sułtańskich
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść wnętrze formy o wymiarach 22 x 12 cm. Zagotuj daktyle z sokiem z pomarańczowym, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia. Przesiej do miski mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz goździki. W osobnej misce, roztrzep jajko z olejem. Dodaj jajeczną mieszaninę oraz daktyle do miski z mąką i wymieszaj do chwili połączenia składników. Wmieszaj rodzynki. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez ok. 45 min, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij formę z piekarnika, odstaw do przestygnięcia na 10 minut, następnie wyłóż ciasto na metalową kratkę, żeby kompletnie wystygło.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W