Ciasto z daktylami i rodzynkami

Ciasto z daktylami i rodzynkami
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 1½ szklanki daktyli
  • bez pestek i posiekanych
  • ¾ szklanki soku z pomarańczy
  • 1¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 duże jajko
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • ¾ szklanki rodzynek sułtańskich

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść wnętrze formy o wymiarach 22 x 12 cm. Zagotuj daktyle z sokiem z pomarańczowym, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia. Przesiej do miski mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz goździki. W osobnej misce, roztrzep jajko z olejem. Dodaj jajeczną mieszaninę oraz daktyle do miski z mąką i wymieszaj do chwili połączenia składników. Wmieszaj rodzynki. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez ok. 45 min, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij formę z piekarnika, odstaw do przestygnięcia na 10 minut, następnie wyłóż ciasto na metalową kratkę, żeby kompletnie wystygło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA