Ciasto na kieszonki
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 8 łyżek masła o temperaturze pokojowej
- 120 g twarożku o temperaturze pokojowej
- ¼ szklanki tłustej śmietany
- 1 ½ szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki
- plus do podsypania przy wałkowaniu
- ½ łyżeczki grubej soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszać mikserem lub ręcznie masło, twarożek i śmietanę. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać, aż składniki się połączą i ciasto utworzy kulę. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części. Uformować ręką dwa płaskie półksiężyce i owinąć folią spożywczą. Przed rozwałkowaniem schładzać w lodówce co najmniej 30 minut. Jeśli schładzanie ciasta trwało całą noc, wyjąć je z lodówki na 15 minut przed wałkowaniem. Wałek oprószyć mąką. Wałkować po jednym placku. Ułożyć na czystej, obficie oprószonej mąką powierzchni. Mocno przyciskając wałek, wałkować od środka ku brzegom ciasta. Obracać ciasto i ponownie wałkować od środka kub brzegom, u góry i u dołu. Jeszcze raz oprószyć mąką stolnicę i wałek. Przełożyć ciasto na drugą stronę i wałkować od środka ku brzegom. Ponownie obrócić i wałkować, aż ciasto będzie miało równą grubość i powstanie okrągły placek o średnicy 30 cm, cienki, lecz nie przezroczysty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W