Ciasto limonkowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Spód:
175 g herbatników digestive
60 g masła
50 g cukru
Nadzienie:
3 duże jajka
skórka otarta z dwóch limonek
125 ml soku z limonek
210 ml mleka skondensowanego (słodzonego)
80 g miałkiego cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
½ łyżeczki kamienia winnego
Do podania:
garść borówek amerykańskich
bita śmietana
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Włożyć herbatniki do plastikowego woreczka, zawiązać i ostrożnie pokruszyć, używając na przykład wałka. Przełożyć do miski. W rondelku stopić masło, wlać do pokruszonych herbatników, dodać cukier, wymieszać. Rozłożyć masę herbatnikową na dnie tortownicy o średnicy 23 cm, tak, by powstały wyższe brzeżki wokół ścianek. Oddzielić żółtka i białka do dwóch miseczek. Ubić żółtka, aż nabiorą puszystości i zbieleją. W osobnej misce roztrzepać skórkę i sok z limonki z mlekiem skondensowanym, połączyć z jajkami. Wlać masę na herbatnikowy spód. W suchej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, ekstrakt waniliowy i kamień winny. Wyłożyć ubite białka na masę z żółtek. Widelcem porobić „górki” na powierzchni piany. Piec 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z bitą śmietaną i borówkami.
Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach—nie ma jak u mamy”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W