Ciasto kardamonowo-kawowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.92)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- ½ szklanki espresso instant rozpuszczonego w ½ szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 225g masła
- w temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 2 łyżki wanilii
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki kardamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Espresso zmieszać z kwaśną śmietaną. Cukier ukręcić z masłem na gładką masę, aż podwoi swoją objętość. Dodać jajka – po jednym. Dobrze wymieszać. Dodać mieszankę espresso z kwaśną śmietaną i wanilię. Ukręcić na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kardamon. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do ich połączenia. Ciasto przełożyć do teflonowej formy na babkę. Piec 1 godzinę i 15 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W