Ciasto jabłkowe z sosem waniliowo-tymiankowym

Ciasto jabłkowe z sosem waniliowo-tymiankowym
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:



Składniki ciasta:
500 g gotowego, kruchego ciasta
mąka (do podsypywania)
700 g jabłek (antonówek lub renet) obranych, bez gniazd nasienny, pokrojonych w grube plastry
szczypta tymianku
50 g miałkiego cukru plus (do posypania)
50 g brązowego cukru
25 g masła
1 rozkłócone jajo

Składniki sosu:
1 laska wanilii
300 ml mleka
300 ml kremówki
4 gałązki tymianku
6 żółtek
100 g miałkiego cukru

Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na oprószonej mąką desce rozwałkuj ⅔ ciasta. Wyłóż nim foremkę o średnicy 23 cm. Jabłka wrzuć do miski. Wsyp tymianek, miałki i brązowy cukier. Wymieszaj. Przełóż na ciasto. Połóż tu i ówdzie kawałki masła i odstaw do lodówki. Gdy farsz wystygnie, rozwałkuj resztę ciasta i nakryj plackiem jabłka. Starannie sklej wierzch z bokami. W środku wytnij mały otwór, żeby mogła się nim wydostać para wodna. Z resztek ciasta wytnij ozdobny (np. listki) i przyklej wodą do ciasta. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Posyp miałkim cukrem. Piecz przez 20-30 minut, aż będzie złocistobrązowe. Wyjmij z piekarnika. Podawaj gorące z gorącym sosem waniliowo-tymiankowym.

Przygotowanie sosu:
Rozetnij laskę wanilii. Wydrap nasiona. Wrzuć do rondla o grubym dnie. Wlej mleko i śmietanę. Dorzuć laskę wanilii i gałązki tymianku. Wsyp ⅔ cukru. Doprowadź na małym ogniu do wrzenia.
W misce ubij żółtka z ⅓ cukru na puszystą, gęstą masę. Dolej stopniowo gorące mleko ze śmietaną, cały czas ubijając. Przecedź przez sito, wyrzucając laskę wanilii i gałązki tymianku. Opłucz rondel. Wlej do niego sos. Postaw na małym ogniu. Gotuj przez 5-10 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

Opracowano na podstawie programu „Uczty Jamesa Martina, odc. 5”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA