Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 150 g cukru
- 100 ml wody
- 180 g gorzkiej czekolady
- 140 g masła
- 5 jajek
- 200 g miałkiego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 90 g mąki
- 50 ml oleju z orzechów laskowych
- 150 ml mascarpone
- 150 ml śmietany
- 150 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
- olejek pomarańczowy albo skórka z dwóch pomarańczy
- 150 ml śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić formę o średnicy 24 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Pokroić pomarańczę na ósemki. Ułożyć w rondelku. Zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Dodać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 45 minut. Odstawić na godzinę. Odcedzić i posiekać pomarańczę. Syrop zachować. Zagotować wodę w małym garnku. Ustawić na nim miskę z czekoladą. Wyłączyć gaz pod garnkiem. Powoli stopić czekoladę. Mieszać przez 3 minuty. Mieszając dodawać masło. Zdjąć miskę z garnka. Do miski wlać białka. Wsypać 1/3 cukru. Ubić na sztywną pianę. Dodać resztę cukru i ubijać. Przesiać proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Wlać olej z orzechów laskowych do czekolady. Dodać żółtka i szybko rozmieszać. Dołożyć pianę z białek. Wsypać suche składniki. Wymieszać. Wlać ciasto do formy. Piec przez 35 minut. Ostudzić w formie. Wymieszać mascarpone i śmietanę. Przygotować ganache. Połączyć czekoladę z masłem i olejkiem albo skórką z pomarańczy. Zagotować śmietanę. Zalać nią czekoladę. Mieszać, aż masa będzie lśniąca. Ostudzić mieszając co jakiś czas. Wyjąć ciasto z formy. Przekroić na pół. Posmarować każdy placek ganache. Nałożyć mascarpone ze śmietaną. Ułożyć jeden placek na drugim. Wierzch ozdobić pomarańczami. Skropić syropem pomarańczowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W