Ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 3 szklanki mąki ze środkiem spulchniającym
- 2 szklanki cukru
- 1½ łyżeczki ekstraktu wanilii
- ¾ szklanki kakao
- 2 łyżeczki przesianej sody oczyszczonej
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka mleka lub niesłodzonego jogurtu
- 3 duże jaja
- 1 szklanka wrzącej kawy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wysmaruj spód i brzegi tortownicy o średnicy 30 cm albo wyłóż pergaminem 2 okrągłe foremki o średnicy 20 cm. Przełóż wszystkie składniki do miski albo robota kuchennego i wymieszaj, aż masło dokładnie się wchłonie. Przelej do przygotowanej foremki i wygładź wierzch. Piecz przez 1 godzinę lub do chwili, gdy patyczek włożony do środka będzie czysty i suchy. Wystudź w foremce. Gotowe ciasto można przechowywać tydzień w lodówce w szczelnym pojemniku albo zamrozić. Przed podaniem posmaruj wierzch masą czekoladową i przybierz świeżymi malinami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W