Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 3 szklanki mąki ze środkiem spulchniającym
  • 2 szklanki cukru
  • 1½ łyżeczki ekstraktu wanilii
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki przesianej sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka lub niesłodzonego jogurtu
  • 3 duże jaja
  • 1 szklanka wrzącej kawy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wysmaruj spód i brzegi tortownicy o średnicy 30 cm albo wyłóż pergaminem 2 okrągłe foremki o średnicy 20 cm. Przełóż wszystkie składniki do miski albo robota kuchennego i wymieszaj, aż masło dokładnie się wchłonie. Przelej do przygotowanej foremki i wygładź wierzch. Piecz przez 1 godzinę lub do chwili, gdy patyczek włożony do środka będzie czysty i suchy. Wystudź w foremce. Gotowe ciasto można przechowywać tydzień w lodówce w szczelnym pojemniku albo zamrozić. Przed podaniem posmaruj wierzch masą czekoladową i przybierz świeżymi malinami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA