Ciasto „Cętkowany Wacek”

Ciasto „Cętkowany Wacek”
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Składniki:

  • 250 g łoju
  • 250 g mąki ze środkiem spulchniającym
  • 500 ml mleka
  • 100 ml ciemnego rumu
  • 200 g rodzynek
  • łyżka cynamonu
  • łyżka imbiru
  • 150 g cukru
  • 50 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlej rum do mleka. Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. Wlewaj mleko z rumem, mieszając aż powstanie gęste ciasto. Upewnij się, że wszystko jest dobrze wymieszane. Odstaw na minutę. Natrzyj jedną stronę szmatki kuchennej masłem. Zwiń ciasto w materiał, końce zwiąż sznurkiem. Gotuj w wodzie w dużym garnku przez 2 godziny. Wyjmij ciasto z wody, odwiń je, pokrój na wąskie kawałki i podawaj z sosem budyniowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA