Ciasteczka z sezamem i pestkami dyni
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka niesolonych pestek dyni
- ¾ szklanki ziarna sezamu
- lekko uprażonego
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki miodu (np. gryczanego)
- 1 łyżka drobno otartej skórki z pomarańczy
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyłóż kwadratową blachę o boku dł. ok. 23 cm papierem do pieczenia. Wymieszaj w misce cukier, pestki dyni, nasiona sezamu i mąkę. W osobnej misce wymieszaj miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz olej, a następnie dodaj do miski z sypkimi składnikami i wymieszaj. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię wilgotnymi palcami. Piecz ok. 20 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe, a na brzegach zacznie się pienić. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw, aż zupełnie ostygnie przed pokrojeniem ciasta na kwadratowe porcje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W