Ciasteczka owsiane z brązowym masłem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 10 łyżek niesolonego masła
- 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1¾ szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- ½ szklanki mąki zwykłej
- ¼ szklanki mąki razowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka drażetek czekoladowych (chocolate chips)
- rodzynek
- posiekanych orzechów włoskich
- wiórków kokosowych – do wyboru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Roztop masło w rondlu na średnim ogniu, aż zacznie się pienić i zbrązowieje (około 5 minut). Przecedź je przez filtr do kawy i ostudź do temperatury pokojowej. Masło utrzyj z brązowym i zwykłym cukrem oraz jajkiem na gładką masę. Wymieszaj z ekstraktem waniliowym. W osobnej misce połącz płatki owsiane, obie mąki, cynamon, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodaj sypkie składniki do maślanej masy i wymieszaj razem z bakaliami. Nałóż łyżeczką porcje mieszaniny na przygotowaną blachę i piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 12 min, aż do zbrązowienia. Wyjmij blachę i po 5 min ostrożnie przełóż ciasteczka na drucianą kratkę, żeby całkiem ostygły.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W