Ciasteczka Lucindy z melasą
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1¾ szklanki mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki gruboziarnistej soli
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ⅛ łyżeczki mielonych goździków
- ½ szklanki (ugniecionego) jasnego cukru z trzciny cukrowej
- 4 łyżki stołowe niesolonego
- roztopionego masła
- ¼ szklanki odsiarczonej melasy
- ¼ szklanki pełnotłustego mleka
- 1 całe duże jajko
- lekko roztrzepane
- ¼ szklanki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier gruby kryształ – do obtoczenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wymieszać mąkę, sodę, cynamon, sól, imbir i goździki. Dodać brązowy cukier. Wlać roztopione masło, melasę, mleko. Dodać jajko i skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać. Robić kulki z jednej łyżki stołowej (na duże ciastka) lub 1 łyżeczki (na małe ciasta). Obtoczyć w grubym cukrze. Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Schłodzić w lodówce 5 minut. Każdą kulkę spłaszczyć dnem szklanki. Ciastka piec 12 minut, przełożyć na drucianą siatkę do ostygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W