Ciasteczka jabłkowe z kruszonką
Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Wystarczy 5 składników (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
- Ilość osób:
- 24
- Kaloryczność:
- 89 kcal.
Składniki:
-
100 g suszonych jabłek
- 200 g mąki z proszkiem do pieczenia
- 100 g niesolonego masła (zimnego)
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wyłóż dwie blachy papierem pergaminowym i posmaruj oliwą.
Wrzuć jabłka do malaksera i zmiksuj. Dodają mąkę, masło, cukier, szczyptę soli i miksuj dalej przez minutę. Potem odłóż 3 łyżki mieszanki na bok. Do reszty dodaj jajko i miksuj dalej.
Podziel ciasto na 24 kawałki, z każdego uformuj kulkę i rozpłaszcz ją, aby miała średnicę 4 cm. Ułóż je na blachach. Posyp po wierzchu odłożoną wcześniej mieszanką i lekko ją dociśnij. Piecz przez 8-10 minut na złocisty kolor. Zostaw do ostygnięcia i przenieś na kratkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W