Chlebek cukiniowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 3 wiejskie jajka
- 250 ml oliwy i trochę do natłuszczenia formy
- 450 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 cukinie starte na tarce o dużych oczkach
- 225 g pokrojonego na kawałki miąższu ananasa
- 425 g mąki pszennej i trochę do wysypania formy
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¾ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 110 g posiekanych orzechów włoskich
- 170 g rodzynek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Zmiksuj jajka w malakserze. Dodaj oliwę, cukier oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj ponownie, aż mieszanina będzie gęsta, jasna i spieniona. Przelej ją do dużej miski i wmieszaj łyżką starte cukinie i ananasa. W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodawaj sypkie składniki do płynnej jajecznej mieszaniny w trzech porcjach, delikatnie mieszając gumową łopatką. Dorzuć jeszcze orzechy włoskie oraz rodzynki i przemieszaj. Wysmaruj 2 formy o wymiarach 12,5 cm x 20 cm i oprósz je wewnątrz mąką. Rozdziel ciasto między formy. Piecz około 1 godziną, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Przestudź ciasto 10 minut przed wyjęciem z foremek, a następnie wyłóż je na metalową kratkę, żeby zupełnie wystygły przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W