Chilli z kurczakiem i trzema paprykami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 900 g mięsa z piersi kurczaka
- pokrojonego w drobną kostkę
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
- ½ szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego
- 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę marchwi
- 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę rzepy
- 1 czerwona słodka papryka
- pokrojona w kostkę
- 1 strączek jalapeno
- pokrojony w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 3 łyżki melasy
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 800 g pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 puszka (400 g) białej fasoli
- opłukanej i osączonej
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól
- szczypta mielonego cynamonu
- mielony pieprz syczuański albo biały
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej duży garnek o grubym dnie na średnim ogniu i wlej 2 łyżki oleju. Obtocz pokrojone w kostkę mięso kurczaka w mące i obsmażaj porcjami w garnku, aż się zrumienią. Opróżnij garnek z mięsa, zmniejsz ogrzewanie, dodaj pozostałe 2 łyżki oleju, kmin, kolendrę, cebulę, seler, marchewkę oraz rzepę i smaż, aż cebula będzie szklista (ok. 5 min). Dodaj paprykę i jalapeno oraz czosnek i podduś przez minutę. Wlej białe wino oraz melasę i zagotuj. Dodaj obsmażone kawałki kurczaka, a następnie wmieszaj sok jabłkowy, pomidory, fasolę, bulion drobiowy oraz listki laurowe. Przykryj i duś na wolnym ogniu ok. 45 min, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie ugotowane. Posól do smaku i wymieszaj z cynamonem i pieprzem, aż osiągniesz właściwy aromat i smak.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W