Chili con carne
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:
5 suszonych czerwonych papryczek (ancho, new mexican hatch, anaheim lub innych ostrych)
1 łyżka oleju roślinnego
1 szklanka posiekanej cebuli
3 ząbki czosnku, posiekane
900 g mielonej wołowiny
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
¼ szklanki posiekanych marynowanych papryczek jalapeño
1 łyżeczka mielonego kminu
½ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
1 liść laurowy
2 puszki obranych pomidorów w kawałkach, o wadze 400 g każda, razem z zalewą
350 ml ciemnego piwa
1 puszka fasoli o wadze 420 g (plamistej, czerwonej, czarnej lub mieszanej), bez zalewy
Przygotowanie:
Papryczki przekroić i usunąć gniazda nasienne, a potem zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 5 minut, aby zmiękły. Zmiksować w blenderze na gładką pastę, dolewając wody, w której papryczki się moczyły.
Na dużym ogniu rozgrzać patelnię i wlać olej. Dodać cebulę, czosnek i smażyć ok. 3 minut, aż będą szkliste. Zwiększyć ogień i dodać wołowinę. Smażyć ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso lekko się zrumieni i odparuje z niego wilgoć. Dodać 1 łyżeczkę soli i papryczki jalapeño. Dodać kmin, wymieszać i smażyć pół minuty. Dodać oregano, płatki chili, liść laurowy, pastę z papryczek i drugą łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i piwo, wymieszać i gotować pół godziny, w razie potrzeby dolewając wody. Dodać fasolę i gotować, aż fasola się zagrzeje. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pokrojonym w kostkę awokado, cząstkami limonki, startym cheddarem, kwaśną śmietaną, posiekaną świeżą kolendrą oraz chlebkiem kukurydzianym.
Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W